torsdag 5 mars 2009

Tack METRO, vad vore livet utan denna fantastiska tidning.

Är inte livet bra fantastiskt!!! och att dessutom få vara med i tidningen för det. Ta dig nu några minuter och läs denna fina artikel, och naturligtvis finns den på Metro, vart annars... Trevlig läsning:


Sverige - fredag 5 december


















Jonathan. Foto: BNPS.CO.UK


Sköldpaddan Jonathan är världens äldsta djur

Två världskrig. Fler finanskriser än Anders Borg. Filmen, vaccinet, atombomben och gummisnodden. Sköldpaddan Jonathan har upplevt dem alla. Han sägs vara världens djur.

176 år. Så gammal sägs Jonathan vara. Detta efter att nya bilder från sekelskiftet hittats. På dessa bedöms han vara i 70-årsåldern. Men åldern bekommer honom inte. Enligt ortsbefolkningen på St Helena i södra Atlanten parar han sig då och då med de tre honorna.

Men åldern på riktigt gamla djur är alltid kontroversiell. Jonas Wahlström, chef på Skansenakvariet är skeptisk.
- När det dyker upp en ägare som säger att han har haft djuret i 170 år - då tror jag på det.
Wahlström säger att det finns mycket status bland turistanläggningar att ha gamla djur. Det fanns till exempel en sköldpadda i Australien som Darwin påstods ha klappat. Men när den dog och man undersökte ordentligt visade det sig att den var av en art som bara finns på en ö som Darwin aldrig besökte.



Så gammal var Jonathan när:

1832 Föds
Goethe skriver klart Faust och dör
Andrew Jackson väljs till USA:s sjunde president
USA:s militär inleder kriget mot Black Hawk-indianerna

1845 Fyller 13
Gummisnodden uppfinns
Svenska riksdagen friköper slavarna kolonin St: Barthelemy

1852 Fyller 20
Den franske fysikern Henri Bequrel föds
Den första svenska arbetsskyddslagen införs. Barn får inte längre jobba natt.

1871 Fyller 39
"Järnkanslern" Otto von Bismarck enar Tyskland
Den första proffsmatchen i Baseboll spelas

1889 Fyller 57
Eiffeltornet invigs
Danska cirkusartisten Elvira Madigan tar livet av sig

1914 Fyller 82
Skotten i Sarajevo - en händelse som blir starten för första världskriget
Nathan Söderblom blir Sveriges första ärkebiskop

1929 Fyller 97
Den stora depressionen inleds den svarta torsdagen 24 oktober
Sveriges första sopnedkast installeras

1982 Fyller 150
Falklandskriget mellan Storbritannien och Argentina utkämpas
IFK Göteborg vinner UEFA-cupen och tränaren Svennis blir berömd.


............................................................................................................................................................................................................................
Ja vad säger man. Artikeln är ju kung. Först att man lyckas hitta alla djur för att bedömma att han är äldst och att sedan göra upp en tidslinje om saker han varit med om under sitt liv, och då få med när gummisnodden uppfanns. på 170 år måste det ju finnas betydligt större saker som har hänt än detta ;)
Dessutom skulle jag vilja se en sköldpaddda använda en gummisnodd för att göra livet enklare. ja kanske får den hår i ögonen så den måste sätta upp håret.. eller ja vet jag... hoppas att man gör en uppföljning på detta....

Dessutom undrar man ju om det är idétorka på Metros högkvarter. Naturkatastrofer, massmord, dödsstraff...ja listan kan bli hur lång som helst på saker man kan upplysa världen om men ibland vill man kanske försöka vinna något pris i nytänkande och upplysande artiklar....ja kanske till o med ett nobel pris i publicerade tidningsartiklar. Då kan ju faktikst sådana här revoutionerande artiklar ligga högt uppe på prislistan.....

Hur som helst måste ju Linda Rosing och andra högt uppsatta smarta människor få vila från tidningsrubriker....så lite kredit ger jag Metro iaf....sen var de ju ganska roligt skrivet också.....
Men jag undrar vad Linda säger när hon blivit petad från dagens rubriker av en 170 år gammal sköldpadda...ja jag ser med skräck i mina ögon hur hon sitter hemma o gnuggar sina energiknölar för att göra något som kan slå detta.

Och nu tror alla att jag är emot Linda Rosing.... o då säger jag bara ''skit på er'' Linda är ju för guds skull smart, har utstrålning, en personlighet som heter duga och är företagsam. Problemet är bara att hon aldrig visar det. Man ska ju alltid tro de bästa om alla tills motsatsen är bevisad. Undrar just när hon ska bevisa motsatsen. En sak är hon iaf bra på o det är att skapa rubriker, inte fy skam de...bara hon tjänar något på det....

Nu har jag dock glidit från ämnet lite. Hur som helst vill jag hylla Jonathan världens äldsta djur och hoppas han får massa lyckliga år framför sig med att sätta på de tre honorna. Han verkar ju trivas väldigt bra och verkar inte va den som slänger in pinnen i första taget.

Dagar kvar till julafton: många
priser för skrivna artiklar: 0
möten med världens äldsta sköldpadda: 0

1 kommentar:

  1. ja han har berättat mycket gamla minnen för mig. det där med gummisnodden till exempel, det förenklade verkligen livet för honom. på den tiden hade han nämligen långt och vackert hår, alla viste vem Jonathan den hårfagre var. men det hängde ner i ögonen när han jobbade, så hade det inte varit för gummisnodden hade hans chef tvingat honom att kapa håret. ojoj.

    (men det där med dagar fram till jul blev lite inaktuellt tycker jag...)

    SvaraRadera