onsdag 30 september 2009

vatten - en självklarhet eller vad?

Alla människor behöver vatten för att överleva. FN har beräknat att varje människa behöver ungefär 25-45 liter vatten om dagen för att hålla sig frisk och ren. Men idag är fördelningen av vatten orättvis. Vi i Sverige, som vår vatten bara genom att vrida på kranen, använder runt 180 liter vatten per person och dygn. Andra som bor på landsbygden i fattigare länder får klara sig med bara tio liter vatten för alla sina behov under ett dygn.

Vi är idag totalt över 6,5 miljarder människor som lever på jorden. Av oss är det över 1 miljard som inte har tillgång till rent vatten. De flesta som inte har bra vatten bor i länder i Asien. Men det är störst andel människor utan vatten som lever i länder söder om Sahara i Afrika.


Cirka 4000 barn dör varje dag på grund av smutsigt vatten.....

Varför är man alltid van att gå till vattenkranen för att hämta vatten medan andra får gå flera km för att hämta vatten, och då inte ens säkert att det är rent vatten.

Igår slutade vattnet i huset att fugera och någon berättade att det var för att det blivit en läcka i rören vid ett byggarbete. Jaja nån timme kan man ju överleva utan vatten. Men visade sig att de skulle ta längre tid än så. Vid midnatt kom äntligen vattnet tillbaka. Det som varit en en självklarhet var inte längre nån självklarhet, och då hade jag säkert inte behövt gå så långt för att hitta vatten om det skulle krisa. Men inget funkar ju utan vatten. man kan inte laga mat, sköta hygien städa och diska mm.... och detta var bara för en halv dag. tänk dom som inte har tillgång till obegränsad mängd rent vatten under hela sitt liv..

Nä dags att tänka över sin livssituation och inte ta något som en självklarhet....
Ett bra sätt att få veta mer om vattenläget i världen. Gå in på www.unicef.se och projektet "en droppe vatten". Ett bra projekt enligt mig......

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar